Categories
Ungdom

Priserne på el stiger, men der er råd at hente

Dette indhold er sponsoreret.

Hvis der er noget, som er oppe for tiden, så er det elpriserne, der fortsat bliver ved med at stige. Der er mange ting, som påvirker elpriserne, og det kan give tårnhøje elregninger. For nogle kan det endda virke fuldstændigt uoverskueligt at åbne regningerne. Men der er råd at hente, så man kan sørge for, at regningen bliver mindre på trods af prisstigningerne.

Her er der samlet tre forskellige ting, som man skal være opmærksom på, når man ønsker en lavere elregning. Det giver luft i budgettet, så man har råd og overskud til alle de sjove ting i livet.

Hav styr på prisen per kilowatt strøm

Når man bor ude, skal man regne prisen for el, vand og varme ind i sit budget.
Når man vælger sin el-leverandør, så er det en god ide at se på deres kWh pris – altså det de tager for 1 kWh. Hos de fleste leverandører ligger prisen på omkring 2,25 kroner, selvom det kan variere meget på grund af for eksempel abonnementspriser.

Prisen per kilowatt strøm kan faktisk også variere efter vejret, hvilket er grunden til, at elpriserne per kilowatt stiger i de vindstille, tørre og mørke somre. Men det er altid sikkert at lægge et budget, som tager udgangspunkt i en kilowatt-pris på 2,25 per kWh.

Er din nuværende pris per kilowatt højere end denne pris, er det helt klart en god ide at se efter en anden og billigere el-leverandør i dit område. Det kan give meget luft i budgettet.

Overvej at betale med variabel pris

Når man får leveret el fra sin el-leverandør, tilbyder de ofte enten en fast pris på strømmen eller en variabel pris for strømmen. Når prisen er fast, betaler du den samme pris døgnet rundt for din strøm. Er prisen til gengæld variabel, betaler du kun den pris, som strømmen reelt koster.

Det betyder, at du på nogle tidspunkter af døgnet vil betale markant mindre end på andre tidspunkter af døgnet, og det kan faktisk være med til at bringe elregningen ned til et niveau, hvor alle kan være med.

En variabel pris på strømmen betyder altså, at man kun betaler for den strøm, som man faktisk bruger.

Hold øje med, når strømmen er billig

Hvis man har en leverandør af el, som tilbyder variabel pris på el, er der mange penge at spare – især hvis man holder øje med de tidspunkter, hvor strømmen er billigst i løbet af et døgn. Prisen på el ændrer sig nemlig, alt efter hvor mange der bruger strømmen på et givent tidspunkt, og derfor er elpriserne generelt lavere sent om aftenen, natten og meget tidligt om morgenen.

Derfor kan man med fordel øve sig i at gøre dagligdagens gerninger i de timer, hvor priserne er lavest. Det kan for eksempel være, at man vænner sig til at sætte en tøjvask over, når man går i seng, og på den måde sparer nogle penge. Det er en lille ting, men i det lange løb kan man spare rigtig mange penge på denne måde.